Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Mapka Kryštofovi zbývá 800 kilometrů (neděle 26. března 2000)
Po dvoudenní zastávce pod Pyrenejemi na jihozápadě Francie pokračoval Kryštof v pátek a v sobotu směrem k domovu.
V pátek Kryštof uletěl zhruba dvě stě kilometrů a v sobotu dokonce tři sta kilometrů. Jen během soboty tak překonal francouzský Massif Central.
Kdy se vrátí? Odhaduji, že ve středu.
-mb-

David se vrátil! (neděle 26. března 2000)
V sobotu jsme se s Františkem Pojerem -bez velkých nadějí, že uspějeme- vydali do Brd. Když jsme počtvrté zatočili anténou, ozval se signál Davidova vysílače!
David byl spolu s Kristýnou na jaře a v létě 1998 hlavním hrdinou přímého přenosu čapího hnízdění na internet (archív, videozáznamy). Označili jsme ho tehdy vysílači a na podzim s údivem zjistili, že se rozhodl zimovat v jižním Španělsku. Naši kolegové ho tam mnohokrát sledovali (např. zápis z 9. listopadu a fotografie z prosince 1998).
Loni na jaře se David vrátil do blízkosti hnízda, které sdílel s Kristýnou (zápisy z 19., 21. a 29. března). Když se Kristýna neobjevovala, začal hledat jinou samičku - zastihli jsme ho na hnízdě vzdáleném 17 kilometrů (6. dubna). Pak se vrátil ke starému hnízdu a nakonec se s novou partnerkou usadil poblíž (10. dubna). Protože jsme se začali věnovat Kryštofovi a Dominice, měli jsme o něm už jen málo zpráv. Zastihli jsme ho krátce před odletem a v zimě jsme se od Alejandra Torése dozvěděli, že byla potvrzena jeho přítomnost na španělském zimovišti (jeho satelitní vysílač měl baterii vybitou už od začátku léta 1999, Španělé monitorovali signál jeho pozemního vysílače).
Davidovo chování loni na jaře jsem tu nerozebíral úplně bezdůvodně. Když jsme v sobotu šli za signálem jeho vysílače, našli jsme ho osaměle stát na úplně jiném hnízdě, než hnízdil předloni a loni. Uvidíme, co bude podnikat dál. Hnízdo, kde se spolu se svou novou partnerkou staral o mláďata v minulém roce, je ve velmi špatném stavu, takže se na něj asi nevrátí...
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz