Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Víkendové novinky (pondělí 10. dubna 2000)
Kdo ví, třeba už bude Dominika na hnízdě, končil jsem páteční zápis. Bohužel, zatím se Dominika nevrátila. V neděli po poledni stál na hnízdě jen Kryštof, který Dominice osvědčuje pozoruhodnou věrnost. Znovu se na Rakovnicko vypravíme v polovině týdne.
NOAA-12, 15.06 UTC  
NOAA-12, 18.30 UTC  
Dopsal jsem odstavec a pro jistotu ještě zalogoval: Dominika má ze včerejšího odpoledne dvoje senzory! Souřadnice zase žádné, a tak hledám, kde byly v inkriminovaných okamžicích satelity. Jak se zdá, Dominika je na severu Francie, možná v Belgii, Holandsku, anebo na severu Německa. Vlastně mě to ani moc nepřekvapuje, už na podzim letěla přes Belgii...
František Pojer kontroloval v Brdech Davida. Na hnízdě, kde jsme ho pozorovali před dvěma týdny, neuspěl, ale brzo Davida našel opodál. Zdá se, že David má tendenci zdržovat se u hnízda, které před dvěma lety sdílel s Kristýnou. Pokud by se tam ale s nějakou samičkou chtěl usadit, bude to mít těžké, protože poblíž probíhá těžba. No, uvidíme...
NOAA-11  
Poslední novinka se týká jednoho z mláďat Kryštofa a Dominiky. Před časem jsem tu psal, že v zimě satelity překvapivě zachytily po jednom signálu Otakarova a Karlova vysílače. Požádali jsme o interpretaci techniky z Argosu, ale nic kloudného jsme se nedozvěděli. V pátek se nám konečně povedlo určit polohu satelitů ve chvíli, kdy signály zaznamenaly. V případě Karla jde asi o záměnu s jiným vysílačem (nejspíš na nějaké velrybě) - příslušný satelit se totiž "díval" na Antarktidu a kus Pacifiku. Pokud jde o Otakara, je to veselejší. Jak je vidět z obrázku, satelit měl pod sebou Atlantik a západní Afriku. To zcela přesně koresponduje s obdobným zjištěním z října (viz zápis z 27. 10.), kdy nám vyšlo, že Otakar letí nad severozápadní Afrikou. Troufám si tvrdit, že Otakar na podzim šťastně doletěl do západní Afriky.
(Pro ty, kdo do čapích příběhů vstoupili až v poslední době: loni v létě jsme "batůžky" označili dospělé čápy Kryštofa a Dominiku, jejich tři vlastní mláďata Otakara, Karla a Václava a konečně Sissi, kterou jsme jim do hnízda přidali. Kryštof a Dominika zimovali v západní Africe, Otakarovi, Karlovi a Sissi jejich vysílače v létě, resp. na podzim, postupně selhaly, Václav byl zastřelen v jižní Itálii. Podrobnosti ve starších zápisech a na webu Čápi on line. Samečka Davida jsme za pomoci družic sledovali v sezóně 1998/99; zimuje v jihozápadním Španělsku.)
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz