Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Nové hnízdo a neznámý čáp (neděle 30. dubna 2000)
NOVE, 4 KM, to byla zpráva, kterou mi před pár hodinami poslal na mobilní telefon Luboš Peške. V těchto chvílích už od něj vím podrobnosti. Odpoledne zastihl Dominiku i Kryštofa na rozestavěném hnízdě, asi čtyři kilometry od míst, kde hnízdili loni. Proč se rozhodli stavět nové hnízdo pochopitelně nevíme. Nabízím dvě vysvětlení. (1) Na hnízdě, které jsme ze staré borovice přemístili na vedlejší strom, se jim něco nelíbilo; v této souvislosti je třeba zmínit, že nové hnízdo si staví také na borovici. (2) Kolem domků nedaleko od původního/přestěhovaného hnízda bylo v uplynulých dnech rušněji, než bylo pro čápy snesitelné (tomu jen nahrávalo krásné počasí v posledních týdnech; minulý víkend mě ostatně zarazilo, kolik bylo u tohoto hnízda slyšet kraválu).
Další mimořádně zajímavá věc: Dopoledne se Dominika a Kryštof krmili v jednom z blízkých potoků, Luboš je monitoroval z poměrně malé vzdálenosti, když před ním vyletěl čáp. "Zdálo se mi, že má vysílačku," říká Luboš. Podle signálu to ale nebyla ani Dominika, ani Kryštof - když čáp odlétal, poloha jejich signálů se nezměnila. Kdyby mi o třetím čápovi s "batůžkem" řekl kdokoli jiný než Luboš, mávnul bych nad tím rukou. Takhle je to ale věc k zamyšlení - nebo ještě spíš podnět k tomu, abychom se po tomhle tajemném čápovi poohlédli (což bude hodně složité). Kdo to vlastně mohl být? Možná některé z loňských mláďat, tedy Otakar, Karel nebo Sissi. Čistě teoreticky by připadali v úvahu také Viktor (sledovaný v letech 1995-96), Martin (1997-98), anebo Ondřej (jedno z mláďat Kristýny a Davida, 1998), ve všech třech těchto případech je ale pravděpodobnost nesmírně nízká. Na druhé straně, možné je všechno. A právě to nás ostatně na sledování černých čápů stále fascinuje...
-
mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz