Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Další zvraty (středa 10. května 2000)
Dominika a Kryštof mají s hnízděním velké problémy. Luboš Peške 30. dubna zjistil, že si začali stavět nové hnízdo na borovici. Umístění tohoto hnízda v něm už tehdy vyvolalo obavy, co bude dál - čápi je totiž budovali na krajních slabých větvích. V sobotu se Lubošovy obavy potvrdily: našel hnízdo zpola sesuté!
Včera odpoledne jel na Rakovnicko s Lubošem i Franta Pojer, chtěli zkusit hnízdo podepřít. Byly to marné plány. Nejenže hnízdo nejde nijak upravit, ale navíc pod ním našli vypadlé vejce. Jinak bylo hnízdo prázdné, Dominika a Kryštof se toulali bůhvíkde.
Pořád ještě ale nebyl všemu konec. Když přišli ke "staronovému" Dominičinu a Kryštofovu hnízdu, zdálo se jim, že víc přistavěné, než minule - a také pod ním našli o poznání čerstvější vypadlé/vyhozené vejce!
Konečně pozdě v noci zaměřili Dominiku. Možná není náhoda, že ji našli v místech, kde je další čapí hnízdo...
Co si o tom všem myslet? Že jsou čápi špatní stavitelé, není nic nového; často jen přistavují hnízda dravců. Všechno ostatní se interetuje velmi obtížně. Jak se ale zdá, významnou roli hraje třetí neznámý čáp nebo více čápů. Možná Dominika a Kryštof opustili "staronové" hnízdo proto, že o ně museli bojovat s jiným čápem (čápy), a začali si stavět hnízdo nové. To se nepodařilo, hnízdo se sesulo a první vejce jim vypadlo, takže se znovu vrátili na "staronové" hnízdo. Jejich vejce jim ale cizí čáp (čápi) vyhodil(i); podobnou věc jsme zaznamenali už před dvěma lety (viz především zápis z
25. dubna 1998). Kdo ví, třeba teď hledají další, zatím neobsazené hnízdo... Zdůrazňuji, že tohle všechno jsou jen úvahy, může to být úplně jinak.

O víkendu Franta Pojer kontroloval v Brdech Davida. Hnízdění probíhá normálně, dokonce ho zastihl při obracení vajec.
Přišla nám spousta návrhů, jak pojmenovat Davidovu novou partnerku. Zde jsou: Veronika, Markéta, Alžběta, Doubravka, Viktorie (Viktorka, Viki), Vilma, Dina nebo Dita. Někteří čtenáři se inspirovali původem čápice: dvakrát se objevil návrh Jesenka a jednou Morávka. Myslím ale, že se budeme rozhodovat mezi následujícími dvěma návrhy:
- Dovoluji si pro capici z Jeseniku navrhnout jmeno Johana (jednak zacina J
jako Jeseniky, jednak existuje rymovacka Johana s dlouhyma nohama).
- Navrhuji jméno Lenka. Mám děti Martina, Ondřeje, Terezu a Lenku. A Lence bude 11. 5. 2000 šest let. To by byl hezký dárek k narozeninám.

-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz