Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof před Gibraltarem, Marta v oblasti zimovišť (pondělí 11. září 2000)
Ještě ve čtvrtek podle všeho černý čáp Kryštof přeletěl přes Pyreneje a v následujících dnech pokračoval pře Španělsko. Denní přelety činily 160 (včera) až téměř tři sta kilometrů (v sobotu). K Gibraltarské úžině má Kryštof zhruba den cesty. Pokud se ve Španělsku nezastaví, mohl by do Afriky přeletět ještě dnes.


Gibraltarská panoramata - kudy letí Kryštof do Afriky
Kliknutím na obrázek otevřete nové okno. Po načtení panoramatu v něm stiskněte levé tlačítko myši a tažením doprava nebo doleva se rozhlédněte po krajině. Zoomovat dovnitř panoramatu můžete se stisknutou klávesou Shift, ven s klávesou Ctrl.
Foto Alejandro Tores st., zpracování panoramat Jan Bürger.

Bílá čápice Marta je už od středy v Súdánu jižně od Sahary. Připomínám, že za zimoviště bílých čápů se dá pokládat celá subsaharská Afrika. Jinými slovy je tedy Marta v oblasti zimovišť, kde podniká velmi dlouhé potulky. Podle všeho v sobotu dopoledne přeletěla dvě stě kilometrů k jihozápadu a v neděli se vydala na východoseverovýchod...
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz