Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

První návštěva v Brdech (úterý 27. března 2001)
Sice jsem tu psal, že čas poohlédnout se po našich černých čápech s nefungujícími (nebo už ztracenými) "batůžky" nastane tak za týden nebo dva, ale František Pojer nevydržel a o víkendu se jel podívat do Brd. Davidovo loňské hnízdo už podle všeho čápi navštívili, ale jestli tam byl i David, zatím nevíme. Je to nicméně povzbudivá zpráva. (Davida jsme sledovali v sezóně 1998-99; zimuje v jižním Španělsku.) Přinejmenším za zmínku stojí poznatek brdských lesníků, že první černý čáp se vrátil už koncem února.

Kromě čápů se nyní zaobíráme také sokoly stěhovavými. Vrcholí přípravy na přímý přenos jejich hnízdění. Podrobnosti o projektu "Sokoli v srdci velkoměsta" najdete na www.rozhlas.cz/sokoli.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz