Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Africká odysea na ARD (pondělí 2. dubna 2001)
Tento týden bude německá televizní stanice ARD vysílat delší, čtyřicetiminutovou, verzi dokumentu o našem projektu, a to v hlavním vysílacím čase. Kdo máte možnost, přepněte ve čtrvrtek 5. dubna od 20.15 hodin na ARD. Je paradoxní, že přes všechno naše snažení rozsáhlejší televizní dokument o Africké odyseji nenatočila žádná z českých televizí, ale televize německá... Je ale pravděpodobné, že alespoň kratší verzi bude vysílat i Česká televize - o vysílacím čase budeme (případně) informovat.

Dokument pojednává o Dominičině a Kryštofově rodině; nejzajímavější záběry pořízené na hnízdě najdete i na těchto stránkách. V dokumentu je však zaznamenáno také sledování čápů mimo hnízdo, cesta do Innsbrucku pro Sissi a její přidání do hnízda, značení čápů batůžky, cesta za Jonášem do Španělska a ve zkratce i výprava za Dominikou a Kryštofem do Afriky, tedy skoro všechno, o čem jsme tu psali mezi květnem a prosincem 1999 (viz sekce Deníček).

Andrea Ruethlein, která se vzniku dokumentu rozhodujícím způsobem podílela, nám napsala: "Náš dokument byl vybrán na francouzský 11. Bird and Nature Festival. Bude představen oficiální porotě 18. až 21. dubna. Možná budeme mít štěstí a vyhrajeme cenu, ale v každém případě je čest být nominován." Takže si držme palce.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz