Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pod dohledem družic se letos na cestu do Afriky vydali čtyři čápi černí: Kristýna, Jakub, Tereza a Martin

Středa 8. října 1997

  • 9:00 - Není jediná novinka, družice vůbec nic nezaslechly. Přitom včera večer a v noci byly aktivní vysílače Kristýny, Jakuba a Martina. Žádné kloudné vysvětlení nemám po ruce.
  • 17:00 - Ve 13:54 UTC (15:54 našeho času) zachytil Argos jediné písknutí Terezina vysílače. Stačí to tak na konstatování, že Tereza je asi v pořádku -senzory zaznamenaly pohyb- a že v severozápadní Africe není zvlášť vedro, vysílač měl teplotu 26°C.
  • Přišel fax od Gérarda Jadoula, což je Belgičan, po kterém se v Awenne, kde bydlí, není třeba ptát jménem, stačí říct, že hledáte "čapího muže". Gérard má určitě nejlepší fotky čápů černých na světě. Letos v lednu a v únoru s námi byl v Etiopii a fotil je i tam, krom toho se učil hledat čápa s "batůžkem", protože chce zkusit něco podobného jako my. Tedy Gérard krom jiného psal, že ve Francii byli pozorování dva čápi černí, kteří se narodili v České republice. Poznají se podle oranžového plastikového kroužku, jehož kód začíná šestkou. Už 15. září se asi 150 kilometrů od Paříže objevil plně vybarvený čáp s kroužkem 68T. Druhého, zjevně letošního, s kroužkem 6H1 viděl včera Gérard osobně, a to nedaleko Pyrenejí (43° 7´ s.š., 3° 3´ v.d.). Mám tu jen seznam letos kroužkovaných čápů. 6H1 se narodil na Šumavě a měl dva sourozence.
  • 18:00 - 68T je jedno ze čtyř loňských mláďat Kristýny! Právě mi to řekl František Pojer, který ho 2. července 96 okroužkoval.
  • U Terezy se konečně objevily souřadnice, i když ne právě aktuální, jsou z 9:45 UTC, takže v Toulouse si dali pořádně načas. Tereza postoupila Marokem na 34° 5´ severní šířky a 5° 35´ západní délky, od včerejšího rána tak uletěla jen asi 70 kilometrů jižním směrem.
  • Jen pro připomenutí: Kristýnu zahlédl Argos naposled u marocko-alžírské hranice, Jakuba na severu Izraele a Martina v jihozápadní Francii.

Miroslav Bobek      

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz