Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 9. března 1998

Myslím, že se migrace zpomalí: ráno jsem se nemohl dostat do auta, byl zamrzlý zámek. Co by tu čápi dělali? Teď už ale začíná svítit sluníčko, takže kdo ví, možná bude jejich návrat probíhat stejně rychle jako dosud.

Včera jsem se po čtrnácti dnech vrátil do rádia; z faxu se zrovna soukala zpráva od Cristiny Parkésové, která na Gibraltaru počítá protahující čápy. Psala v ní, že počasí je na Gibu fantastic, migrace enormous a že probíhá non-stop all day a very quickly. Pak jsem se podíval do starší pošty a i tam byly faxy od Cristiny, taky plné superlativů. Letos viděla přeletět čápa z Afriky do Evropy už 26. února, podstatně dřív, než v předcházejících letech.

Teď konečně k našim čápům, Kristýně a Martinovi. Kristýnin satelitní vysílač byl aktivní včera odpoledne, zhruba mezi 14. a 20. hodinou, ale vypadly jen dvoje senzory, takže těžko říct, kde je Kristýna v tuhle chvíli. Nedal bych moc za to, že se přiblížila k Gibraltaru; mohla by ho přeletět v nejbližších dnech nebo dokonce hodinách. Španělská Cristina má teď kvůli české Kristýně nejvyšší pohotovost.

Poslední Kristýniny souřadnice jsou z pátečního rána, kdy byla v jižním Maroku, kousek od břehů Atlantiku (27.973N 12.215W). Doletěla sem po rychlém postupu přes Saharu. Zde je shrnutí dosavadního průběhu jejího návratu:

  • Sobota 14. února - jižní Senegal (12.762N 11.642W) - Kristýna opustila své zimoviště a podnikla menší výpad na jih.
  • Středa 18. února - západní Mali (13.778N 11.595W) - letěla na sever.
  • Pondělí 2. března - západní Mauritánie (20.095N 12.823W) - od 18. února uletěla jen 700 kilometrů, asi se ještě zdržovala v Mali.
  • Úterý 3. března - jih Západní Sahary (22.627N 13.537W) - od pondělního odpoledne do úterý večer Kristýna postoupila o 290 kilometrů.
  • Pátek 6. března - jihozápadní Maroko (27.973N 12.215W) - ve středu přeletěla obratník Raka, za středu a čtvrtek urazila přes 600 kilometrů. Kdyby si tohle tempo udržela, mohla by v Evropě být už dnes.
Kristýna se drží podobné trasy, po jaké se vracela loni, a postupuje zhruba stejnou rychlostí. Oproti minulému roku má ale čtyřdenní náskok, oproti roku 1996 skoro dvacetidenní.

Jestliže o Kristýně máme zpráv pomálu (dál své obvyklé žehrání na letošní slepotu Argose raději nebudu rozvádět), pak s Martinem jsme na tom ještě hůř. Poslední souřadnice jsou z první poloviny minulého týdne a jejich kvalita je prachbídná. Nedá se z nich poznat ani to, jestli už Martin opustil své zimoviště; jisté ovšem je, že pokud ho opustil, příliš se mu nevzdálil - přinejmenším ještě v úterý 3. března byl ve vnitrozemské deltě Nigeru v Mali.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz