Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 18. března 1998

Kristýnin satelitní vysílač byl (přesněji: měl být) aktivní dnes dopoledne. Teď je 17 hodin a ještě nemáme žádnou zprávu.
      Zkoušel jsem si hrát se vším, co víme o Kristýniných návratech přes Španělsko; neodpustím si podotknout, že by bylo snažší věštit z křišťálové koule, než pracovat s údaji, které máme o Kristýně k dispozici. Její satelitní vysílač nepracoval mimořádně dobře ani na podzim, navíc od té doby klesl jeho výkon.
      Ze dvou zrcadlových lokalizací, které jsem dával na výběr včera, se přikláním spíš k té druhé, západnější - ve stejné oblasti se totiž Kristýnu podařilo zaznamenat už loni v předjaří. Zajímavé je, že to bylo také 17. března (přitom se ještě před pár dny zdálo, že letos přiletí dřív než minulý rok!). Kdo ví, jestli vůbec bere v úvahu počasí; třeba má svůj vlastní, na počasí nezávislý timing.

Na pondělí chystáme delší povídání o čápech, které se bude vysílat v pořadu Odysea od 15:05. Pokud byste měli dotazy, můžete nám mailnout a my se je v pondělí pokusíme zodpovědět.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz