Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 19. března 1998

Martin už je také ve Španělsku! Dnes ve 3:02 UTC ho Argos zaznamenal nedaleko Córdoby, na souřadnicích 38.081N 4.912W. Lokalizace má velmi slušnou kvalitu A.
Od úterního rána uletěl Martin zhruba 540 kilometrů a zdá se být téměř jistě, že Gib překonal včera. O Kristýně žádné novinky.
Znovu čtvrtek 19. března 1998 (14 hodin)
U naší Kristýny se zatím objevily jenom senzory, zato nám faxovala španělská Kristýna (paní Cristina Parkes, která na Gibraltaru sleduje

"Volali mi z Radio Clubu v Algeciras a informovali mne, že v úterý 17.3. v 17.45 hodin měli velmi silný signál Martinovy frekvence, a to přes půl hodiny nad Algeciras a řekou Palmones. (Nemyslím si, že se tam usadil na noc, pravděpodobně letěl směrem ke Gotogrando, kde je několik pěkných míst ke hnizdění pro čápy černé.) Tereza tam na podzim strávila noc."

Takže Martin přeletěl přes Gibraltarský průliv už v úterý!

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz