Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 19. dubna 1998, 16 hodin

Gratulace Frantovi: Podařilo se mu najít Kristýnino hnízdo! Zrovna se vrátil z Brd, kde byl od šesti od rána, takže jsem s ním mluvil jen po telefonu. Pokusím se zapsat, co mi povídal.

"Teďka jsem přijel a vlez do vany. Jsem úplně hotovej, ale hnízdo jsem našel. Je na tom kopci, jenže z druhý strany, v bučině pod vrcholem. Upozornili mě na něj doupňáci, který tam houkali a tak mě do tý bučiny dovedli. Byla totiž strašná mlha. Vlastně ani nebyl tak velkej problém to hnízdo najít, ale já jsem se potom v tý mlze ztratil. Všechno tam je stejný a nepředledný, hustej les, padlý kmeny, ohromný balvany... Takže jsem si docela užil. (...) Kristýně asi nefunguje vysílač. Byl jsem přímo před ní a nic nebylo slyšet. Tak jsem ji pomalu obcházel, potom už o mně věděla, koukala na mě, ale nepípalo to.(...) Odpoledne byla na hnízdě i se samcem."

(Pozemnímu vysílači asi došla šťáva, což by vysvětlovalo naše problémy s lokalizací hnízda a hlavně Kristýninu domnělou nepřítomnost v pátek večer. Možná bych mohl zmírnit i verdikt o Jakubovi. Třeba se také vrátil a ani jeho vysílač už nefunguje...)

Není pochyb: Kristýna má nové hnízdo, nového samce a začala sedět na vejcích.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz