Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 27. dubna 1998

Martinovy osudy už nápadně připomínají novácký seriál; jako každý správný seriál jsme je samozřejmě hned při pondělí probírali. S Frantou se víceméně shodujeme v tom, jak to mohlo být, což neznamená, že bychom byli blíž pravdě. Předběžná vyšetřovací verze zní:

Martin se v prvních dnech dubna vrátil ke svému hnízdu ("Dobříš 1"), poflakoval se kolem a čekal na Terezu. Ta se ovšem neobjevovala, zato přiletěla jiná samička a Martin se s ní usadil na sousedním hnízdě ("Dobříš 2"). Samička už začala snášet, když se objevili právoplatní majitelé hnízda, kteří -zdá se- přilétají každoročně o něco později, vyhnali Martina i jeho partnerku a vyházeli jim z hnízda vejce. Martin + jeho "manželka" se teď potulují poblíž, možná staví nové hnízdo. O víkendu ale neměli chvíli klidu a lepší to nebude ani během dvou následujících prodloužených víkendů.

Samozřejmě ale může platit kterákoli z dalších verzí, které jsem zmateně popisoval v sobotu.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz