Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 28. dubna 1998

Od Franty Pojera, který se dnes pohyboval kolem Dobříše, mám zatím jen stručnou zprávu: na hnízdě "Dobříš 2", kde už Martin a jeho partnerka začínali hnízdit, byli opět dva čápi, nikoli však Martin. Nejsou-li z toho nepravidelní návštěvníci naší stránky moudří, doporučuji nahlédnout do předchozích zápisků (počínaje sobotou); současně je mohu ujistit, že moudří z toho nejsme ani my.

Ovšemže se Franta pokoušel Martina zaměřit, ale nepochodil. "Dobříš 1" se jeví opuštěná, což jen dokresluje situaci. Že by to Martin (případně i jeho samička) u Dobříše zabalil?

Vpodvečer se u mne zastavil Khalil Baalbaki, dal mi fotky, které udělal v sobotu, a odebral se darovat krev s Českým rozhlasem. Dvě z fotografií předkládám.
(Budete-li je chtít vidět větší, klikněte na ně.)

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz