Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 11. června 1998

Napadá mě jedno slovo, ale nemůžu ho napsat; je to totiž zatraceně silné slovo. Napadá mě proto, že přenos na web zas neběží. První velký výpadek byl včera odpoledne, pak se to na chvíli rozběhlo. Potíže trvají i dnes. Tedy opakuji -jako se to psalo v dřevních dobách televize- že PORUCHA NENÍ NA VAŠEM PŘIJÍMAČI. Obraz, který přes převaděč teče do Holoubkova, je teď po většinu času tak nekvalitní, že není možné ho posílat na Internet. Honza Petrů včera navrhl další postup, opravovat se bude zítra, resp. o víkendu.

Mláďata se mají k světu, pravidelně po jedné až dvou hodinách dostávají potravu; když jsou hladová začnou zvedat hlavičky a upozorňovat na sebe - při tom vydávají kvákavé a štěbetavé zvuky. Hlavní potravou, kterou staří čápi přinášejí ve voleti a vyvrhují mláďatům do hnízda, jsou ryby. Když je mláďata nespotřebují, rodiče znovu spolykají.

Po nakrmení mláďat většinou zavládne ve hnízdě klid, mladí klidně odpočívají nebo spí a dospělý pták se věnuje úpravám peří. Pečlivě se čistí zobákem, protahuje křídla, otřepává se a škrábe se nohou na krku, kam jinak nedosáhne.

Dospělí ptáci se při střídání pozdraví roztahováním bílých spodních krovek ocasních a vztyčením hlavy na dlouhém krku a pískavým voláním.

Především dopoledne se Kristýna a David ještě věnují úpravám hnízda, přinášejí větve a mech do hnízdní kotlinky.

Na závěr upozornění: pár zajímavých zvukových záběrů z Kristýnina hnízda odvysíláme v sobotu v Meteoru.
-mb, fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz