Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 28. června 1998

Poprvé po několika měsících jsme všichni světili víkend. Samozřejmě to dopadlo, jak to dopadnout muselo.
Neblahé tušení jsem měl od chvíle, kdy jsem (zhruba v půl páté) projížděl kolem hlavního vchodu do Rozhlasu. Před výlohou, ve které jsou fotky čápů i nás, čápařů, ale hlavně monitor s přenosem, stálo pár lidí; všichni se dívali na fotky. Na monitor vůbec nikdo!
Vysupěl jsem do své kanceláře. Už tu na mě čekal mail:

Předmět: kamera
Datum: 27. června 1998 17:25
Domnivam se, ze on-line kamera nefunguje... navstivil jsem stranku nekolikrat a vzdy byla Kristyna ve stejne poloze... Nicmene gratuluji, reseni je to nadherne...
Diky
Libor Linhart


Jak jsem psal: s tím naším volnem to dopadlo, jak to dopadnout muselo. Přenos neběží, příčina je (zatím) neznámá. Trochu mě utěšuje, že jsem se nemohl dostat do našeho elektronického archívu, což pro mne -naprostého laika- znamená, že by problém mohl být tady v Praze. Uvidíme. Vyjádřeno v poslední době oblíbeným slovem, mobilizace už začala. Bude to perný začátek týdne. Na zítřek jsme naplánovali další natáčecí den se štábem ČT a letecké pátrání po Martinovi. Při troše smůly k tomu přibude ještě hledání závady na přenosové trase.
-mb-

PS: Před pár dny jsme se s Ivem Hulínským dohadovali, jestli je možné, že na webím přenosu viděl, jak během jediného dne poporostly mláďatům černé letky. Nevím, a teď nemám možnost na tuto závažnou otázku hledat odpověď. Faktem ale je, že čápata (kterým Ivo říká láskyplně krůtičky) mají nejen pořádně velká černá brka ve křídlech, ale navíc, že už začínají měnit barvu. Zatím vypadají jako by byla špinavá, brzo ale budou černošedá.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz