Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 30. srpna 1998

Tak máme tři kluky! Dozvěděli jsme se to v pátek odpoledne, chvíli poté, co jsem odeslal deníček (jak se na to přišlo, popíšu příště).
Po pravdě řečeno, nebyli jsme připraveni na to, že Aru, Asu a dokonce i Aju budou samečci, tudíž jsme neměli po ruce příhodná jména. Jejich hledáním jsme strávili půl víkendu.
Nejbystřeji zareagoval čapí fan klub, který působí při DHL. Ještě v pátek odtud přišla snůška návrhů: Abel - Adam - Aron - Albert - Hubert - Norbert - Abel - Izak - Jordan - Oliver - Oskar -Otakar - Samuel - Kvido -Hynek - Filip. K těmto jménům jsme během soboty přidali ještě Robin - Šimon - Štěpán - Jan - Robert - Arnold - Jonáš - Arnošt - Mojmír - Servác. Abychom to neměli tak jednoduché, pokoušeli jsme se navíc o to, aby jména začínala na R (Aru), S (Asu) a J (Aju), ale pak jsme toho radši nechali.
Nebudu to protahovat, nakonec jsme tři jména vybrali. Aru se ode dneška jmenuje Ondřej, Asu Hynek a Aju Jonáš.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz