Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý, 15. září 1998, 14.00 hodin

Stále uvažujeme o cestě za Hynkem, protože přece jen existuje určitá naděje, že by s ním mohl být i jeho starší brácha Ondřej, jak ráno napsal Mirek. Patrně to není příliš obvyklé, spíše výjimečné, ale v loňském roce byli dva čapí sourozenci z Čech zaznamenáni společně ve střední Itálii. Konkrétně se jednalo o dvě mláďata z Klatovska označená v červnu barevnými kroužky 6CN a 6CR, která byla pozorována bok po boku 3. srpna 1997 na jezerech poblíž italského města Terni.
-fp-

Úterý 15. září 1998, 9.00

V noci se ozvali čtyři z našich pěti čápů:
Kristýna a David jsou stále v Brdech, Hynek u Přimdy a Jonáš u Plzně.
Souřadnice a mapy najdete na stránce Čápi on-line.
Nic se tedy nezměnilo. Jak jsem předpokládal, Hynka potvrdil Argos ještě na našem území, tudíž jsem béčkovou lokaci, která padala za německou hranici, rovnou škrtnul.
Asi by stálo za to, vypravit se za Hynkem. Co když s ním je jeho starší brácha Ondřej? Uvidíme, jestli na to najdeme síly.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz