Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 17. září 1998, 16.40

Satelit NOAA 14 David je v Brdech (a sotva se dnes ještě někam pohrne). Ve 14.25 UTC (tedy 16.25 našeho času) ho tam zaměřil satelit NOAA 14.
Navzdory chřipce jsem tady v rádiu čekal právě na tenhle přelet. Bohužel čtrnáctka splnila moje očekávání jen pokud jde o Davida. Pokud jde o Kristýnu a Hynka, zachytila jen po jednom písknutí jejich vysílačů, tudíž nebylo možné vypočítat souřadnice.
I tak je to slušné, uvážíme-li, odkud to čtrnáctka všechno slyšela (byla zrovna někde nad La Manchem; viz obrázek, který jsem stáhnul z Čápů on-line).
-mb-

Čtvrtek 17. září 1998, 13.00

Jsou aktivní satelitní vysílače Hynka a Jonáše.
Pokud jde o Hynka, objevila se zatím jen data senzorů. Zato u Jonáše jsou i souřadnice: Date : 17.09.98 10:11:17 LC : Z Lat : 49.316N Lon : 13.016E
Kdyby byly tyhle údaje správné, znamenalo by to, že se Jonáš vydal na jih; kvalita souřadnic "Z" ovšem svědčí o jejich nízké důvěryhodnosti, takže se docela dobře může stát, že je budu zase vymazávat. No, uvidíme.
Ještě jedna drobnost: po jedenácté se z Toulouse doklopýtaly noční souřadnice Kristýny. Stejně jako David byla u hnízda.
-mb-

Čtvrtek 17. září 1998, 10.30

Za uplynulých 24 hodin nic nového, co by stálo za zmínku. Snad s výjimkou skutečnosti, že v noci potvrdily družice Davida nedaleko od hnízda.
Znovu budou satelitní vysílače našich čápů aktivní dnes odpoledne, resp. večer.
Čapí odlet se oproti minulým letům opožďuje. Jak se zdá, netýká se to jen našich, ale i Gérardových čápů (Gérard je Belgičan, který s námi byl loni v Etiopii; letos spolu s Francouzi a Lucemburčany označil celkem deset černých čápů, z nichž se na cestu vydali zatím jen tři; jejich postup ale působí hodně rozpačitě).
Upozornění: zítra po sedmé budeme s Frantou povídat o čápech v televizním Studiu 6.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz