Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 23. září 1998, 17.00

Vysílače Kristýny, Hynka a Jonáše sice byly v uplynulých hodinách aktivní, ale Argos párkrát zachytil jenom po jednom pípnutí. Souřadnice tudíž neznáme.
-mb-

Středa 23. září 1998, 9.30

Kristýna a David se už v pondělí rozdělili.
Jak jsem psal, v noci z neděle na pondělí nocovali naši čapí "manželé" v předhůří Jury jen pár kilometrů od sebe. Co se dělo dál: Kristýnu zaznamenal Argos v pondělí dopoledne o kousek jižněji (o této lokaci jsem se ve svých zápisech nezmiňoval, ale najdete ji na Čápech on-line), interpretoval bych to jako její výlet za potravou. Znovu ji družice lokalizovaly až včera v 15:10 UTC severně od Roanne; předpokládám, že zrovna letěla (naši čápi se na další etapu své cesty vesměs vydávali až po poledni). Večer (lokace z 18:58 UTC) se pak zastavila jihozápadně od Clermontu. S Davidem to bylo jinak. Už v noci na úterý nocoval jižně od Clermontu a v noci na dnešek ho Argos slyšel od Cahors (západní svahy Massif Central).

Červeně je znázorněna trasa Kristýny, modře Davida

Jak je to v kilometrech: od pondělí ráno do úterý 15:10 UTC uletěla Kristýna 115 kilometrů, dalších 117 kilometrů urazila v úterý od 15:10 do 18:45 UTC. David uletěl během pondělí 244 kilometrů a během úterý 157 kilometrů.
V předhůří Jury si Kristýna udělala zastávku už v roce 1995, kdy jsme tam byli s ní. Nedivil bych se, kdyby to zopakovala i tentokrát, i když se nedá vyloučit, že o kousek popoletěla. Její úterní přesuny ale rámcově odpovídají. Pokud by vyletěla okolo půl jedné místního času, do 15:10 UTC by mohla překonat právě oněch 115 kilometrů. Prostě mi to docela sedí: Kristýna se po celé pondělí a úterní dopoledne asi zdržovala v předhůří Jury a až potom se vydala na další cestu. Naproti tomu David letí bez celodenních zastávek.
Zapeklité otázce společné cesty Kristýna a Davida se tu budu věnovat někdy příště.
Dnes dopoledne a v časném odpoledni budou aktivní satelitní vysílače Kristýny, Hynka a Jonáše. Jsem zvědav, co z toho zase vypadne.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz