Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 4. října 1998, 16.00

Konečně jsem se dostal k tomu, abych se podíval, co Kristýna a David podnikali během pátku, soboty a dneška. Argos kupodivu začal sypat spoustu dat, takže si z lokací můžu vybírat (podařilo se spočítat dokonce i dvojky, kde nebývá chyba větší než pár desítek metrů).
V pátek oba dospělí čápi práskli do koní. Kristýna uletěla 220 kilometrů a zastavila se v bažinách severovýchodně od Ciudad Real (v bezprostřední blízkosti chráněné oblasti Parque National de las Tablas de Daimiel), David překonal dokonce 240 kilometrů a nocoval jihovýchodně od Toleda. Není to asi náhoda, že oba popolétli v jeden den o takový kus cesty - vysvětluji si to dobrou termikou.
V sobotu už to bylo jiné. Kristýna zůstala na místě a vysokým tempem pokračoval k Gibraltaru jen David. Uletěl 180 kilometrů a v noci na dnešek byl v Moreně u města Peńarroya - Pueblonuevo.
Překvapuje mě, jak je migrace Kristýny a Davida synchronizovaná (naopak by mě na základě dosavadních zkušeností nepřekvapovalo, kdyby David byl třeba ještě ve Francii a Kristýna už někde nad Saharou; dosud se totiž časování tahu jednotlivých čápů hodně lišilo). Zarážející je i relativní shoda letových tras obou čápů.
Velmi slušnou lokaci měl dnes ráno také Jonáš. Ovšemže od Plzně.
-mb-



Stručné shrnutí uplynulého týdne
Dozvěděli jsme se, že v jihozápadní Francii zastřelili minulou neděli prostředního ze tří samečků Hynka. Je to vandalský čin, který nemá obdoby. Proto jsme Vás požádali, abyste svůj vyjádřili svůj nesouhlas.
Kristýna vytrvale postupovala Francií a Španělskem (Pyreneje přeletěla ve středu 30. září), celodenní zastávku si dopřála až v sobotu.
David se po čtyřech dnech, které strávil mezi pyrenejskými vrcholky, vydal ve středu na další cestu.
Jonáš nadále zůstával nedaleko od Plzně.

KOLIK ULETĚLI OD PONDĚLÍ DO NEDĚLE
  KRISTÝNA DAVID
Pondělí 120 0
Úterý 100 0
Středa 160 130
Čtvrtek 170 70
Pátek 220 240
Sobota 0 180
CELKEM 770 620

-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz