Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 18. října 1998, 16.00
I když mi do Francie chodily lokace na mobilní telefon, přece jen jsem se hned po návratu vydal do rádia. Není nad to, vytisknout si souřadnice na papír a až potom s nimi laborovat.
Kristýna se kupodivu předtím, než vyletěla nad Saharu, nezastavila ani u vádí Draa, ani nikde jinde. Každý den postoupí o dvě stě nebo spíš víc kilometrů. Vyrobil jsem tabulku, která myslím vydá za dlouhé povídání (přesné souřadnice najdete na Čápech on-line).


Cesta Kristýny od neděle 11. října do neděle 18. října

Den

Datum

Kolik uletěla

Kam doletěla

Poznámka

Neděle

11.10.

348 km

Maroko, Fes

přelet Gibraltarského průlivu

Pondělí

12.10.

254 km

Maroko,El-Kelaa-des-Srarhna

 

Úterý

13.10.

242 km

Maroko, Tata

přelet Vysokého Atlasu

Středa

14.10.

294 km

hranice Maroko / Záp. Sahara

 

Čtvrtek

15.10.

339 km

Mauritánie, Bir Mogrein

 

Pátek

16.10.

257 km

Mauritánie, Zouérat

přelet obratníku Raka

Sobota

17.10.

192 km

Mauritánie, Cheirik

 

Celkem

  1926 km    

Pokud jde o Davida, můžu zopakovat to, co jsem tu psal už ve středu: nic nového - pořád je na jihu Španělska, v Doňaně. Něco se ale přece jen začalo dít. Áčko z dnešního dopoledne, které ukazovalo na mořské pobřeží a kterému jsem nevěřil, přepočítali v Toulouse na nulu, jíž už věřit musím. Tedy: David popoletěl o pár desítek kilometrů k jihozápadu. Jestli je to předzvěst, že se vydává na další cestu, nebo jen náhodná potulka, se snad ukáže zítra ráno.
O Jonášovi už pár dnů nevíme a z řídkých lokací prachbídné kvality se nedá skoro nic vyčíst. Asi ještě bude na západě Čech, ale ne na svém poli u rozvadovské dálnice, tam se nám ho nepodařilo zaměřit už ve středu odpoledne, když jsme vyjížděli do Francie).
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz