Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 19. října 1998, 11.00

Kristýnu ráno Argos přece jen lokalizoval (19,034N 12,782W - viz Čápi on-line). Včera uletěla dalších 254 kilometrů. Od hnízda ji teď vzdušnou čarou dělí 4150 a od zimoviště 670 kilometrů. Bude-li dál postupovat stejným tempem, do tří dnů sedí na své palmě u Djakhalingu.
Rozhodl jsem se přijmout i Davidovo zetko; znovu je asi na stejném místě.
Konečně zatím neověřená zpráva: Jonáše (nebo přesněji černého čápa s anténkou) pozoroval v pátek jakýsi traktorista u Srbice, okres Domažlice.
-mb-

Pondělí 19. října 1998, 6.00

Nic nového. U Kristýny se zatím objevilo jen béčko, které je evidentně chybné, a u Davida zetko. Jonášův satelitní vysílač bude aktivní až odpoledne.
-mb-

Předběžná zpráva z cesty do Francie
(podrobnější informace a fotografie se tu objeví ve středu nebo ve čtvrtek)

Co se přesně u Dondas odehrálo:
Hynek se zastavil u jezírka nebo spíš kaluže ve štěrkovém lomu. Tam po něm 27. září po desáté hodině vystřelil z brokovnice neznámý pachatel. Na vzdálenost třiceti metrů nebyl problém se trefit. Výstřel slyšel svědek, také lovec. Zdálky zahlédl střelce, pak sešel k Hynkovi, naložil ho do auta, odvezl domů a zavolal místního strážce myslivosti. Společně Hynka převezli k veterináři a poté zavolali na četnickou stanici do Beauville. Začalo vyšetřování, které stále ještě trvá (případem se zabývají dva četníci), ale asi nepřinese žádoucí výsledek. V okolí totiž žijí řádově stovky lovců a další přijíždějí z Agen a dalších měst.

Co se dělo během naší návštěvy:
Čtvrtek: V Tonneins nás spolu s ochránci přírody čekal štáb francouzské televize. Následovalo setkání s novináři a místními politiky. Pak návštěva školy, kde prvňáčci a druháci malovali Hynka a psali dopisy svým českým vrstevníkům - jestli víte o české škole, kde se takhle malé děti učí francouzsky, určitě se nám ozvěte!
Pátek: Šli jsme na snídani a během pěti minut se mluvilo o čápech, šli jsme po ulici a zastavil nás chlapík, jestli jsme tam kvůli čápovi. Do toho se ozvala paní Tuffery, že jakási komise právě odhlasovala finanční podporu pro náš projekt.
Před polednem jsme s četníky jeli na místo činu a pak na četnickou stanici, kde nám ukázali veškerou dokumentaci a zprostředkovali setkání s dalšími lidmi.
Že to bude probíhat až takhle, jsem vážně nečekal!
Za finanční podporu děkujeme společnosti DHL International Česká republika.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz