Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 22. října 1998, 13.30

Jonáš je přiotrávený! Právě jsme se dozvěděli výsledky jaterních testů, léčení bude trvat řádově měsíce. Jak k otravě došlo není jasné, možná z hrabošů, které lovil u Plzně. Každopádně se to budeme snažit zjistit.
(Když se tuhle zprávu dověděla moje asistentka, prohlásila, jaká to je smůla. Obávám se, že je to jinak: takové věci se asi dějí naprosto běžně, jenže se o nich nedozvídáme.)
-mb-

Čtvrtek 22. října 1998, 12.30

Za poslední dva vysílací cykly Kristýnina PTT (= satelitního vysílače) se družicím podařilo zachytit jen jediné písknutí! Souřadnice tedy neznáme, nicméně údaj senzoru pohybu se změnil; snad je tedy Kristýna v pořádku. Její PTT bude opět aktivní v noci.
David byl včera večer potvrzen na jihu Španělska.
V Dobrém ránu na ČT 1 se zítra před sedmou objeví pár záběrů z naší cesty do Francie. O stejném tématu budeme na ČRo 2 referovat v sobotu v Meteoru (začátek 8.00) a v pondělí v Odyseji (začátek 15.00).
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz