Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 21. října 1998, 11.30

Nahlédl jsem do dnešního Neviditelného psa:
Nad rybníkem u Mnichova Hradiště vrazi zvířat sestřelili vzácného orla mořského, vrazi zvířat se bavili zabíjením kachen a zabíječské hovado si "spletlo" chráněného orla a kachnu; orel naštěstí přežil, je ovšem vážně poraněný.
Smutný tuzemský přípodotek k Hynkově případu.
-mb-

Středa 21. října 1998, 11.00

Doufal jsem, že dojdou lokace Kristýny z dnešního rána, ale zatím se nic neobjevilo. Nezbývá než vyčkávat.
-mb-

Středa 21. října 1998, 9.00

O stavu Jonáše nevíme víc, než co jsem tu uvedl včera. Dívám-li se na vývoj událostí s odstupem (byť stále ještě velmi malým), nezbývá, než napsat: dalo se to čekat. Kristýna s Davidem zahnízdili poměrně pozdě; Jonáš byl už na hnízdě vystaven tvrdé konkurenci svých starších sourozenců; opustil hnízdo jako poslední, ale na rozdíl od Ondřeje a Hynka už se tam nevrátil (nebyl schopen vrátit?) a pohyboval se v jeho okolí; pak přeletěl k Plzni a dlouho se zdržoval na jednom poli, kde lovil hraboše. Možná, že jsme svědky celkem typického osudu nejmladšího a nejslabšího mláděte a že se takové věci dějí zcela běžně. Jenže Jonáš není obyčejný čáp přinejmenším proto, že ho sledujeme od vylíhnutí...
Kristýna i během včerejška postupovala Mauritánií na jih a není pochyb, že už má Saharu za sebou. Lokace jsou ale špatné kvality; přijal jsem jednu ze 14:55 UTC (viz Čápi on-line), další se -pokud jde o zeměpisnou délku- nedá věřit, nicméně naznačuje, že Kristýna i po patnácté hodině světového času letěla dál na jih a pravděpodobně dosáhla území Senegalu.
David zůstával na jihu Španělska, je stále pravděpodobnější, že tam bude zimovat.
Pokud jde o Hynka, začali si kvůli němu dopisovat už i ministři. Paní Voynet, ministryně pro životní prostředí Francouzské republiky, našemu ministrovi panu Kužvartovi mimo jiné píše: "Chtěla bych vyjádřit upřímnou lítost nad tímto činem, který musela spáchat nezodpovědná osoba. Ujišťuji Vás, že udělám všechno proto, aby se celý případ objasnil a přijmu opatření, aby se to už neopakovalo. Jsem si vědoma, že byl zmařen výzkum českých vědců, kterým chtěli přispět k účinnější ochraně tohoto ptačího druhu. Byla bych Vám vděčná, kdybyste je ujistil o mých sympatiích. Požádala jsem svůj servis, aby se s Vámi spojili, abychom prozkoumali další možnosti podpory Vaší práce."
-mb-




<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz