Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 9. listopadu 1998
David byl pozorován a vyfotografován ve Španělsku!
Dnes ráno jsem před vysíláním Dobrého jitra nedočkavě spěchal k počítači, abych nahlédl do pošty. Kolegové ze Španělska nezklamali. V sobotu dopoledne se vypravili na místo poslední přesné lokace Davida v deltě řeky Guadalquivir. Během prvních dvou hodin projíždění mezi rýžovišti, kde pracovaly zemědělské stroje, pozorovali naši přátelé Alejandro Tores, jeho otec a Cristina Parkesová několik set ptáků, především volavky stříbřité a popelavé, racky mořské a velká hejna čápů bílých.
První čtyřčlennou skupinu černých čápů viděli blízko zavodňovacího kanálu, ale David mezi nimi nebyl. Podle rady místního zemědělce se vydali na další místo a blízko menšího hejna bílých čápů nalezli 5 čápů černých a jeden z nich byl David! Ze vzdálenosti asi 500 metrů mohli silným dalekohledem rozeznat jeho "batůžek" i anténu, zachytili také signál pozemního vysílače.
Mezitím David několikrát přeletěl, zamíchal se do velkého hejna padesáti čápů bílých a později se vrátil zpět na původní místo se třemi jinými černými čápy, tři z nich včetně Davida byli dospělí, čtvrtý byl mladý pták ve druhém roce života s oranžovým plastikovým kroužkem. Odpoledne všichni čtyři čápi černí odletěli a zmizeli z dosahu pozorování i přijímače.
Tolik ze zprávy Alejandra Torese mladšího, který se Vám představuje na první fotografii společně s Cristinou Parkesovou při sobotním sledování, na druhém obrázku je David ve společnosti tří čápů bílých.
-fp-






<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz