Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 28. prosince 1998, 8.00
Jonáš co nevidět opustí vzdušný prostor České republiky. Let Swissairu číslo 447 z Prahy do Curychu totiž odstartoval už před víc než půlhodinou.
Ráno všechno proběhlo podle plánu. Před pátou Franta Pojer s Karlem Pithartem Jonáše v zoo chytili, dali do bedny a převezli na letiště, kde jsme se sešli s panem Fejkem ze Swissairu a kam vzápětí dorazil i zpravodajský štáb České televize. Zatímco Franta vyřizoval na celnici poslední formality, pan Fejk označil bednu spoustou nálepek a televize si natočila pár záběrů. Zřízenci pak bednu šoupli do kontejneru, přikurtovali ji - a tím ranní šou skončila.
V Curychu Jonáše přeloží do dalšího letadla, které by mělo v 15 hodin přistát v Malaze. Pak už to bude na Španělích.
-mb-

Pondělí 28. prosince 1998, 15.45
V 15.31 přišel mail od Alejandra Torése mladšího: Jonáš je v Malaze, Kristýna a Alejandro starší čekají až ho prohlédnou tamní veterináři.
-mb-

Pondělí 28. prosince 1998, 11.20
Jonáš je v pořádku v Curychu.
Právě volal pan Fejk ze Swissairu, že letadlo s Jonášem před chvílí přistálo v Curychu a po překládce přepravní bedny na paletu bude Jonáš pokračovat v cestě za teplem do Malagy.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz