Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 29. prosince 1998, 15.00
Už před několika hodinami jsme přerušili odpočítávání; vypuštění Jonáše je odloženo minimálně o 24 hodin. Dopoledne bylo u Sevilly oblačno a chvílemi pršelo; podle předpovědi mají být v noci a zítra bouřky, které mohou pokračovat i ve středu a ve čtvrtek (předpověď je zde) . Nechce se nám pouštět Jonáše za nepříznivého počasí. I pod slunnou oblohou bude mít starostí nad hlavu...
Španělé navíc nevědí o Davidovi; zatím se ho pokoušejí najít, aby Jonáše vypustili v jeho blízkosti.
Samotný Jonáš je OK. Poletuje po voliéře a hltá jednu rybu za druhou.
-mb-

Úterý 29. prosince 1998, 8.00
Včera večer se situace zkomplikovala: Cristina Parkes nemohla dostat Jonáše z letiště. Volali jsme jí v půl páté, byl problém s veterináři. Volali jsme jí v půl šesté a byl problém s celníky a navíc s CITES. Volali jsme jí v půl sedmé a Cristina už ani nelíčila s čím vším jsou potíže, jen řekla, že jí pomáhá jakýsi letištní ochránce přírody a že se jí snad přece jen podaří Jonáše odvézt. Opravdu se jí to povedlo, ale až v devět večer, když se po šesti hodinách úřadování ukázalo, že všechny papíry jsou v pořádku.
V těchto chvílích je Jonáš nedaleko Sevilly, ovšemže ještě v zajetí. Do volné přírody by měl vyletět dnes dopoledne.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz