Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 25. února 1999, 16.00
Navázat spojení s Nigérií není jen tak... stále nevíme nic nového.
Přišla podrobnější zpráva od Alejandra ze Španělska: jeho otec našel Jonáše s dalšími čápy (tedy ne samotného, jak bylo ve včerejší předběžné zprávě); Davida se mu zaznamenat nepodařilo.
Nová satelitní lokalizace se objevila pouze u Jonáše (kde ji zrovna nepotřebujeme... co se dá dělat).
S Frantou Pojerem jedeme na skok do Belgie, takže další zpravodajství se tu objeví až v pondělí. Už v sobotu však příspěvek o čápech přinese rozhlasový magazín Meteor a v pondělí ve tři čtvrtě na sedm půjdu naživo do Dobrého jitra.
-mb-

Čtvrtek 25. února 1999
V napjatém očekávání a shánění nových zpráv o Jakubovi jsme trochu pozapomněli na Davida a Jonáše ve Španělsku. Alejandro Torés mladší ve včerejším e-mailu krátce po poledni píše:
"Před několika minutami jsem telefonoval s otcem, který dnes hledá čápy. Řekl mi, že lokalizoval Jonáše, který se zdržuje samotný, ale dosud nemá žádný signál Davidova vysílače. Bude znovu hledat večer. Také viděl ostatní čápy černé zdržující se ve sledované oblasti."
Tolik z Alejandrova e-mailu; závěrem ještě dodal, že podrobnější zprávu pošle dnes.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz