Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 7. března 1999
Během včerejška zaznamenaly družice všechny tři naše čápy:
Kristýna má po dlouhé době nové souřadnice. Ukazují do jihovýchodního Senegalu (viz Čápi on-line), do míst, kam se Kristýna přesunula ze svého tradičního zimoviště u Khossanta, resp. Djakhalingu.
VolvoX by mi k tomu, co se teď chystám napsat, řekl, že jsem nenapravitelný pesimista. Ale marná pomoc, radost z Kristýniných sobotních souřadnic nemám.
Zarazily mě čtyři věci:

  • Co Kristýna ještě dělá v Senegalu? Loni byla 6. března nad Marokem, předloni nad Saharou, jen v roce 1996 si až do poloviny března užívala v národním parku Comoé v Pobřeží slonoviny.
  • Její souřadnice mají velmi vysokou kvalitu 2. Kde se vzala? Vzpamatoval se satelitní vysílač nebo samotné satelity? Anebo je v tom něco jiného?
  • Mezi 16.11 a 16.14 UTC se nezměnil údaj senzorů pohybu. Seděla někde Kristýna bez hnutí? Nebo její vysílač visel v  domorodé chatrči?
  • Kristýniny souřadnice leží těsně u silnice mezi městečky Kédogou a Saraya. Podél silnice bude určitě spousta vesnic...
To všechno může být jen shoda náhod. Alespoň v to doufám. Znovu má být Kristýnin satelitní vysílač aktivní v pondělí pozdě večer; snad se ukáže, že je všechno v pořádku.
David během čtvrtka a pátku postoupil o čtyři sta kilometrů a zastavil se u Ebra asi sedmdesát kilometrů západoseverozápadně od Zaragozy. Bude-li dál postupovat stejným tempem, příští neděli ho budeme vyhlížet v Brdech. (Připomínám, že ve čtvrtek ráno byl nedaleko Ciudad Real, své zimoviště v deltě Guadalquiviru pravděpodobně opustil ve
středu.) Další souřadnice by měl mít zítra dopoledne nebo v časném odpoledni.
Jonáš zůstával i v sobotu odpoledne v deltě Guadalquiviru v jihozápadním Španělsku. Jeho satelitní vysílač bude znovu aktivní dnes večer.
Jsme zvědaví, co Jonáš, který do Španělska letěl letadlem, podnikne. Jak prohlásil Luboš Peške, je to dobře rozehraná partie.
Upozornění: V pondělí po 15. hodině vysílá Český rozhlas 2 - PRAHA pořad Odysea, který bude věnován našim čápům.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz