Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 4. května 1999
V Senegalu byl nalezen vysílač čápice Kristýny.
Konečně!!! Miroslav Bobek a Khalil Baalbaki nalezli včera večer v neosídlené buši na východě Senegalu Kristýnin batůžek...
"Ohořelý ležel v místech, kde se buší přehnal požár, ale přesto fungoval. O několik metrů dál, na břehu požárem nezasaženého vyschlého říčního koryta, jsme objevili peří, které zbarvením a velikostí odpovídá letkám čápa černého," řekl mi do telefonu Mirek.. Nalezené peří bude nutné ještě prozkoumat, ale už v tomto okamžiku je téměř jisté, že Kristýna svůj batůžek neztratila, ale že zahynula. Patrně se stala obětí dravého zvířete - v oblasti žije mimo jiné velmi mnoho lvů.
"Mrzí nás, že dvanáct dnů vysilujícího pátrání nepřineslo optimističtější výsledek," doplnil Khalil.
Podrobné informace budou k dispozici po návratu expedice - na ruzyňské letiště přiletí v pátek 7. května ve 12.10 hodin.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz