Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 6. května 1999
Kristýnina životní pouť bohužel skončila v Senegalu, ale život čapího rodu pokračuje. Téměř symbolicky se na loňském Kristýnině hnízdě poprvé objevila v pondělí odpoledne, tedy v době nálezu vysílače v africké buši, nová čápice a čapí pár je tedy kompletní. Musím se přiznat, že jsem už příliš nevěřil, že se čáp dočká nové partnerky i když podobný případ s dobrým koncem popisuje paní Marta Dudková v knížce "Křivoklátsko, kraj černých čápů". Také tehdy v jedné křivoklátské rezervaci čekal černý čáp na svoji partnerku celý duben, dočkal se až v květnu a potom úspěšně vyvedli mláďata.
Záznam z kamery monitorující loňské Kristýnino hnízdo v brdských lesích ukázal v pondělí 3. května odpoledne následující situaci:
15:43:32 - přílet samce, 15:43:50 - přílet samice, nastalo vzájemné dvoření, společné upravování hnízda a poté během necelých čtyřiceti minut proběhlo čtyřikrát páření přímo na hnízdě. V 16.40-16.41 postupně oba ptáci z hnízda zase odlétli. V úterý dopoledne se "Černonohý" sameček, který je rozeznatelný právě podle tmavého zbarvení přední strany nohou, věnoval dostavbě hnízda, nosil klacky a zaplétal je do okraje hnízda a zejména doplňoval výstelku vnitřku hnízda, kam přinášel listí, trávu, drny a zelený mech. Vzhledem k pozorovanému páření můžeme očekávat snesení prvního vejce přibližně do týdne.
P.S.: Mirek s Khalilem v pořádku dorazili do Dakaru a dnes večer odlétají do Paříže.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz