Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Záběry z hnízda Dominiky a Kryštofa (čtvrtek 17. června)
Datum není tentokrát v závorce pro ni za nic: nepůjde totiž o aktuality, ale o to, co se na Kryštofově a Dominičině hnízdě odehrávalo v posledních osmnácti dnech.
Ivo Hulínský (známý nejen na těchto stránkách také jako VolvoX) připravil pět nových videí (4 - 8) a tři, která jsme uveřejnili už minulý týden, podstatně vylepšil (1 - 3). Každé z videí nabízíme ve dvou formátech: Mpeg (ke stažení) a RealVideo (download i on-line přehrávání - RealPlayer je k dispozici zde).

Podrobněji k jednotlivým videím:


G2: on-line; 1,6MB
G2: download
Mpeg; 2,8MB
1. "Míchání" vajec (31. 5. 99).
Během sezení na vejcích, při kterém se střídají samec i samice, se čáp občas postaví a vejce přerovná. Vypadá to opravdu jako by je zobákem míchal; občas trneme, aby je nerozbil. Nejednou jsme viděli, jak jeden z čápů, asi samec, na vejce šlápnul.

G2: on-line; 1,6MB
G2: download
Mpeg; 2,8MB
2. "Píchání" kolem vajec (31. 5. 99).
Zatímco přerovnávání vajec má jasný smysl (musejí se zahřívat rovnoměrně), tohle chování si dost dobře nedovedeme vysvětlit. Čápi zobákem bodají do výstelky a upravují ji. Jediný důvod, který mě napadá, je, že čápi tak brání tomu, aby se výstelka slehla a ztratila dobré izolační vlastnosti.

G2: on-line; 1,4MB
G2: download
Mpeg; 2,3MB
3. Střídání na hnízdě (31. 5. 99).
Během střídání se čápi dlouze a hlasitě zdraví a předvádějí při tom úchvatné tanečky (zvuk ve formátu RealAudio najdete zde). Po vylíhnutí vajec se ale vítání zkracuje; samec i samice se k sobě začínají chovat stále chladněji a nevšímavěji.

G2: on-line; 1,6MB
G2: download
Mpeg; 2,8MB
4. Oba dospělí (31. 5. 99).
Jeden z čápů přinesl do hnízda mech. Proč? Možná, že mokrým mechem udržují čápi v hnízdní kotlince potřebnou vlhkost; 31. května byl horký den. Stejnou věc jsme pozorovali už loni, kdy s trsy mechu přilétal David.

G2: on-line; 2,4MB
G2: download
Mpeg; 4,2MB
5. Vylíhnutí prvního mláděte (3. 6. 99).
V 11.45 se čáp postavil: napůl ještě ve skořápce pod ním bylo první mládě! Až ve 13.20 se mládě vykulilo úplně, dospělý čáp jako by mu přitom pomáhal, pak vzal polovinu skořápky a odložil ji na okraj hnízda.

G2: on-line; 1,5MB
G2: download
Mpeg; 2,5MB
6. Tři mláďata (5. 6. 99).
Všechna vejce se vylíhla, ve hnízdě jsou tři mláďata. Na rozdíl od loňského Kristýnina hnízdění jsou mezi nimi pouze denní rozestupy. Dospělý čáp je zahřívá a jen zhruba jednou za půl hodiny se postaví; většinou jim při té příležitosti vyvrhne potravu.

G2: on-line; 2,4MB
G2: download
Mpeg; 4,1MB
7. Krmení mláďat (7. 6. 99).
Čáp vyvrhl mláďatům velkou natrávenou rybu - video asi hovoří za všechna slova; mláďata, jejichž tělíčka splývají do jednoho chumlu, vypadají jak kuře trojhlavé saně. Vyvrženou potravu po chvíli dospělý čáp zase spolyká, hnízdo tak zůstává čisté.

G2: on-line; 4,0MB
G2: download
Mpeg; 5,1MB
8. Mládě vykukuje zpod křídla (7. 6. 99).
Nejstaršímu mláděti jsou teprve čtyři dny - a má se k světu. Po nakrmení, kdy se dospělý čáp znovu posadil, se snaží dostat na světlo, ale po chvíli se zas umoudří.

Další videa vystavíme příští týden. Hnízdění probíhá docela dobře. Zdůrazňuji "docela". Nejmenší mládě totiž znatelně zaostává za svými sourozenci; je podstatně menší a má potíže dostat se v jejich konkurenci k potravě. Jak se zdá, Kryštof a Dominika nemohou sehnat dost ryb. Začali jsme proto zarybňovat okolní potoky.
Miroslav Bobek


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz