Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Nová videa z Dominičina a Kryštofova hnízda (pátek 9. července 1999)
(Pro přehrávání videí ve formátu RealVideo G2 potřebujete RealPlayer. Zdarma je k dispozici zde.)

23. Mláďata v lijáku (1. 7. 99).
Rozmary počasí mohou být i pro větší mláďata velmi nebezpečné. V roce 1997 doslova utlouklo všechna Kristýnina mláďata letní krupobití. Jindy je ale může ohrozit třeba jen velký déšť a chladno. Dvojnásob to platí pro mláďata čápů bílých, jejichž hnízda nechrání kryt větví.
G2 on-line
G2 download; 1,9MB
Mpeg download; 2,4MB

24. Mláďata si hrají (2. 7. 99).
Mláďata už se dokážou udržet na nohou, procvičují křídla - a věnují stále větší pozornost svému okolí. Jednak sobě navzájem, ale také větvičkám a kouskům kůry ve hnízdě. Občas mezi nimi propuknou tahanice o nějaký "poklad".
G2 on-line
G2 download; 1,5MB
Mpeg download; 1,9MB

25. Krmení (2. 7. 99).
Dospělí čápi přilétají na hnízdo už jen proto, aby mláďata nakrmili. Jejich návštěvy jsou čím dál kratší. Není se čemu divit, na hnízdě při každém příletu Kryštofa či Dominiky vypuká mimořádná vřava.
G2 on-line
G2 download; 1,4MB
"Mpeg download; 1,7MB

26. Mládě se pokouší lapit motýla (2. 7. 99)
Není mnoho příležitostí prozkoumat něco jiného, než to, co leží na hnízdě. Když se k mláděti přiblížil motýl, okamžitě se s ním pokusilo seznámit.
G2 on-line
G2 download; 0,9MB
Mpeg download; 1,2MB

27. Další krmení (6. 7. 99)
Mláďata se mění před očima. Letky na křídlech jim každý den poporostou skoro o centimetr, takže každý den je opravdu vidět. Nejdelší letky má pochopitelně mládě, které se vylíhlo jako první 3. června a nejkratší poslední mládě z 5. června. O potravu ale bojují se srovnatelnou vehemencí.
G2 on-line
G2 download; 1,5MB
Mpeg download; 1,9MB
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz