Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Další zvukové záznamy z hnízda černých čápů (úterý 13. července 1999)
(Všechny nahrávky jsou ve formátu RealAudio. Po dotazech čtenářů upřesňujeme adresu, odkud není problém si zdarma stáhnout RealPlayer G2, který se hodí i pro přehrávání našich videozáznamů. Pozor, nezaměňujte ho s Real Playerem G2 Plus; za něj byste museli zaplatit pár dolarů.)

    VI. Jeden z dospělých čápů seděl v blízkosti hnízda, druhý přiletěl krmit a trochu rozpačitě ho zdravil. Současně se štěbetavými hlasy ozývala mláďata, kterým bylo něco přes tři týdny. Teď už se čapí rodiče Dominika a Kryštof pravděpodobně u hnízda nesetkávají - nebo se přinejmenším nezdraví (25. 6. 99).
    On-line     Download (89 kB)

    VII. Žadonění mláďat. Nejsem si jist, jestli ho nevyprovokovala přítomnost Dominiky či Kryštofa někde poblíž hnízda. Bohužel, na každý strom se kamera umístit nedá… Stejně se mladí čápi ozývají i po nakrmení (25. 6. 99).
    On-line     Download (305 kB)

    VIII. Mláďata jeví stále větší zájem o okolí, a tak si často hrají v větvičkami nebo kousky kůry a tu a tam se stane, že se o ně začnou přetahovat. Takhle si při tom "povídají" (2. 7. 99).
    On-line     Download (43 kB)

    IX. Přílet na hnízdo a krmení. Ještě dříve, než se začnou ozývat mláďata, je i ze záznamu slyšet pleskání křídel přiletujícího čápa, který prudce (chce se mi napsat, že téměř vertikálně jako Harrier) stoupá ke hnízdu (2. 7. 99).
    On-line     Download (108 kB)

    X. Opět krmení dravé zvěře. Mláďatům byly zhruba čtyři týdny (7. 7. 99).
    On-line     Download (188 kB)
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz