Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Po Kryštofovi jsme vysílači označili i mláďata (pondělí 26. července 1999)

Foto Khalil Baalbaki
Foto Khalil Baalbaki
Foto Jan Petrů
Foto Jan Petrů
Foto Jan Petrů
Foto Jan Petrů

24. července, přesně čtyři roky poté, co jsme dali "batůžek" prvnímu černému čápovi, jsme označili všechna Dominičina a Kryštofova mláďata (včetně Sissi, kterou D. a K. adoptovali).

Celou akci jsme kvůli potížím s dodávkou vysílačů museli několikrát odložit. Ale nebylo to na škodu; je lepší dávat vysílače až větším mláďatům (ne ovšem zas moc velkým, aby nevyskákala z hnízda).

Od rána jsme čekali až staří čápi nakrmí. Konečně před dvanáctou mohl Franta vylézt na borovici s hnízdem a začal sundavat mláďata. Jako první jsme vysílači označili Sissi (je už výrazně subtilnější, než její nevlastní sourozenci, ale aby ne, když je to ve hnízdě jediná samička) a pak přišli na řadu Václav, Karel a Otakar. Takhle napsáno to vypadá náramně jednoduše, ve skutečnosti to však byla komplikovaná operace, okolo které se pletl německý televizní štáb a fotografové. (Jen pro ilustraci: když jsme odjížděli, otevřeli kvůli nám v nejbližší vesnici hospodu - zastavilo před ní totiž devět aut.)

Mláďata reagovala na vysílače stejně jako loni Ondřej, Hynek a Jonáš: skoro si jich nevšímala, jen občas protáhla zobákem antény (video a podrobnější komentář přineseme během týdne).

V následujících dnech a týdnech nás čeká chytání Dominiky. Bůh s námi!

-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz