Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof dostal "batůžek" (pátek 23. července 1999)
Listoval jsem včera diářem a pokoušel se spočítat, kolik času padlo na honičku za Kryštofem. Došel jsem k tomu, že lidé kolem našeho projektu jí obětovali minimálně 400 hodin.
Svým způsobem jsme si to zavinili sami rozhodnutím, že se pokusíme vyhnout chytání Kryštofa a Dominiky na hnízdě. Už začátkem června jsme začali zarybňovat některé úseky potoků, což mělo dvojí smysl: jednak nabídnout našim čápům větší množství potravy, aby snáz uživili čtyři mláďata, jednak jsme je chtěli naučit chodit na určitá místa, kde bychom je polapili. Potíž byla v tom, že jsme neměli zpětnou kontrolu, zda čápi ona místa skutečně navštěvují. Alespoň k jednomu z nich, které se nachází jen asi sto metrů od hnízda, jsme tedy umístili kameru a záznamové zařízení. Čáp se tam ale neobjevil.
Přesto jsme začali s chytáním, nic jiného nám ostatně ani nezbývalo. V širokém okolí hnízda jsme nastražili čtyři pasti s vysílači (když past sklapne, zapne se vysílačka) a celé dny a noci je monitorovali. Kromě pár případů, kdy past spustil vítr, se nic nedělo. K pasti s kamerou jsme tedy umístili vycpaninu černého čápa - třeba pomůže nalákat Kryštofa nebo Dominiku. Nezdálo se, že by to fungovalo…
Teprve před pár dny jsme se dočkali. Kryštof přiletěl na potok pod hnízdem a rozvážně se vydal k vaničce s rybami. Pak si všiml vycpaného čápa a s roztaženými křídly na něho zaútočil. Dal mu co proto… Nakonec konečně škobrtnul o spouštěcí zařízení a chytil se.
(Drobné varování: píšu tu o Kryštofovi, ale že jde o samečka zatím usuzujeme jen z rozměrů a váhy; výsledky analýzy DNA budou až příští týden.)
Prvního z dospělých čápů jsme tedy označili. Mrazí mě při pomyšlení, co ještě budeme muset absolvovat, než "batůžek" nasadíme také Dominice… (jestli se to vůbec podaří).
-mb-
Omluva: Novou sadu videí z hnízda vystavíme až příští týden.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz