Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof v Africe, Dominika na zimovišti (čtvrtek 30. září 1999)
mapka letu Signál Kryštofova pozemního vysílače byl včera mezi 15.23 a 16.10 slyšet ze španělských břehů Gibraltarského průlivu (záměrně nepíšu, jak jsem psával, že ho slyšeli Španělé; funguje tam totiž tým, ve kterém jsou i zástupci Itálie, Švédska, Maďarska, Švýcarska a dalších zemí). Večer pak satelity zaznamenaly Kryštofa v severním Maroku. Druhý z našich čápů je tedy v Africe!
foto 1 Nové, a tentokrát už kvalitní, údaje máme také o Dominice. Je v jižní Mauritánii, v povodí řeky Senegal, nedaleko od jezera, jehož jméno se mi zatím nepodařilo zjistit. Zato je na Internetu k dispozici snímek pořízený z raketoplánu 23. října 1995. Dominika je v oblasti čapích zimovišť, ale dá se očekávat, že dříve nebo později postoupí dál na jih.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz