Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Václav letí na východ (pátek 1. října 1999)
mapka letu Potvrzuje se to, co jsem před dvěma dny pokládal za málo pravděpodobné: Václav se k srpnové cestě na západ nechal strhnout jinými čápy a teď ho cosi nutí, aby se vydal směrem k Bosporu.
Jde o to, že Václav, který se zdržoval u německého Ulmu, postupuje v posledních dnech k východu; dnes ráno ho satelity zaznamenaly ve středním Rakousku. Jeho rodiče Kryštof a Dominika přitom letí na západ.
Je tu ještě další věc: téměř s jistotou se dá předpokládat, že Václav letí sám. Když jsme ho koncem srpna sledovali na jeho německé zastávce, žádného dalšího čápa jsme v jeho blízkosti nezaznamenali, ale i kdyby tam nějaký byl, je téměř vyloučené, že by se odtamtud vydal na východ.
Zdá se, že jsme na prahu jednoho z nejzajímavějších zjištění, které kdy Africká odysea přinesla.
(Napadá mě ještě jedna věc: Je Václav skutečně vlastním "synem" Kryštofa? Co když jeho hypotetický skutečný otec letí na východ? Naštěstí máme vzorky krve Kryštofa, Dominiky i mláďat; zatím ale nemáme prostředky na to, abychom nechali provést určení paternity.) O více než dvě stě kilometrů včera Marokem postoupil Kryštof - viz Čápi on line.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz