Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Hvězdou těchto dnů je Václav (pondělí 4. října 1999)
mapka letu Ještě v pátek odpoledne se Luboš Peške obával, jestli Václav jenom nebloudí a do středního Rakouska se nedostal náhodou. O den později se potvrdilo, že nikoli. Václav se skutečně vydal po východní tahové cestě a jestli všechno dobře dopadne, vstupní branou do Afriky pro něj bude Egypt. V sobotu ho satelity zaměřily v Chorvatsku, nedaleko Záhřebu (a na stejném místě zůstával i včera odpoledne).
Kryštof se v Maroku zastavil před Vysokým Atlasem. Vůbec se zdá, že s překonáváním hor má potíže - než se dostal přes Pyreneje, trvalo mu to několik dní.
Dominika je v jižní Mauritánii. Její satelitní lokalizace mají vesměs nízkou kvalitu a vyčíst z nich, jak se po jižní Mauritánii skutečně pohybovala a pohybuje, je velice obtížné. Nicméně v mapce a na Čápech on line je teď její nejpravděpodobnější trasa.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz