Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Ohlédnutí (úterý 26. října 1999)
Včera mi přišel mail z Maroka od Luboše Peškeho. Vypravil se, bohužel až opožděně, protože předtím byl v Saúdské Arábii, na Kryštofovu marockou zastávku: "Teprve predevcirem jsem se dostal na sever; najezdil jsem 900 kilometru. Hory, kde byl Krystof, jsou jako v Etiopii bezlese, zde vice oble kopce s minimem cest. Vse obhospodarovane, policka maji kamenite zidky (takze nejde jet primo!), vsude usedlosti. Primo na centrum lokaci jsem se nedostal, ale snad to zkusim znova nez napadne snih. Byl jsem nekolik kilometru proti proudu ricky, kde se zdrzoval Krystof. Zadna slava s rybami ci zabami, vse bylo po bourkach poslednich tydnu dosti kalne. Celkovy dojem: Etiopie s mirnejsimi svahy a mnohdy i traktory na polich."

Ve středu 13. října jsme přinesli zprávu o smrti Jonáše v jižním Španělsku (podrobný popis událostí je zde). Děkuji všem, kteří naším prostřednictvím zasílají protesty španělskému velvyslanci.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz