Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Lovy beze zbraní (úterý 10. července 2001)

Letos poprvé nepoletí do Afriky s "batůžky" černí čápi. Odysea bude ve znamení čápů bílých a jeřábů popelavých.

Jeřáb popelavý - jeden z našich největších, nejzajímavějších a také nejvzácnějších ptáků - se v dávných dobách stal atributem Bdělosti a byl vyobrazován, jak stojí na jedné noze, zatímco druhou má zvednutou a drží v ní kámen. Legendy pravily, že když jeřáb usne, kámen mu vypadne a probudí ho, takže je vždy bdělý. Něco na tom asi bude. Naše snahy o odchyt jeřába se postupně měnily v pravý očistec a málem jsme se už vzdali. Až na poslední pokus se nám na Českolipsku podařilo odchytit samečka, kterého jsme pojmenovali Arnošt.

Odchyt jeřába popelavého
Fotogalerie: Odchyt jeřába popelavého

Nejprve se zdálo, že odchyt jeřábů nebude díky pomoci místních ornitologů představovat větší problém. To se ale ukázalo jako velký omyl a nezbylo nám, než hledat alternativní metody. Protože jsme věděli, že jeřábi jsou přísně teritoriální ptáci, vyrobili jsme atrapu a dali ji do míst, kudy jeřábí pár procházel. Po týdnu na ni jeřábi skutečně zaútočili a samec jí dal co proto. Zkusili jsme chytat naostro. Jednou nespadla síť umístěná nad atrapou, podruhé k ní jeřábi nepřišli dostatečně blízko… Snadno se to napíše, ale znamenalo to týdny snažení; často jsme přitom celé dny jeřáby vůbec nezahlédli. Nakonec musel nastoupit Honzík - krotký jeřáb z pražské zoo. Karel Pithart a Jarda Šimek ho dali do ohrádky v lese - a divocí jeřábi k němu skutečně přišli, dokonce na něj útočili! Ovšem z druhé strany, než kde byla síť… Až při onom posledním pokusu, kdy u ohrádky byly sklopky, se chytil Arnošt.

Kam Arnošt poletí? Nejspíš jako němečtí jeřábi do Francie, Španělska nebo severozápadní Afriky. Není ale vyloučeno, že se vydá do Maďarska, na Blízký východ či až do východní Afriky. Do jeho odletu ale ještě zbývají zhruba dva měsíce a do té doby budeme sledovat jeho život na hnízdišti.

Čápice Judita
Fotogalerie: Čápice Judita

Loni jsme mapovali cestu dvou mláďat čápa bílého z hnízda v areálu Zoo Dvůr Králové nad Labem. Tentokrát se chceme zaměřit na rodičovský pár. Zatím má ovšem "batůžek" pouze samička, kterou jsme odchytili přímo na hnízdě a pojmenovali ji Judita. Nyní usilujeme o jejího partnera…

Kromě toho se náš tým podílí na sledování čápů bílých z Ukrajiny, ale o tom zas příště.

-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz