Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Martiny toulky Afrikou (pátek 3. listopadu 2000)
Za čtrnáct dnů není téměř nic nového, dalo by se napsat. Stejně tak by ale bylo možné napsat, že se udála spousta věcí. Záleží na úhlu pohledu.

Bílá čápice Marta je v pohybu; jako by východní Súdán postupně pročesávala od severu k jihu a k tomu občas podnikla delší výlet... Létá zkrátka (asi ne sama) súdánskou savanou a sbírá hmyz a drobné obratlovce. Kdo ví, třeba jí tamní zemědělci zrovna žehnají, že je zbavuje kobylek, které by je mohly připravit o úrodu. Podle toho, co víme díky sledování jiných bílých čápů se ale blíží čas, kdy by se Marta mohla vydat dál na jih.

Bohužel už dva týdny nemáme žádné zprávy o černé čápici Johaně. Na rozdíl od Kryštofa si ale v jejím případě nejsme jisti, zda je problém jenom ve vysílači.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz