Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátrání po černých čápech pokračuje (středa 18. dubna 2001)
Velikonoční počasí, kdy se střídal déšť se sněžením, čápům rozhodně nepřálo. Pátrání po Dominice, Kryštofovi a Davidovi bylo o to složitější a zatím nepřineslo jednoznačný výsledek.

Hnízdo na Rakovnicku, kde vyvedli Kryštof a Dominika mláďata v roce 1999, je obsazené, ale žádného čápa se na něm pozorovat, resp. identifikovat nepodařilo. Hnízdo, které stavěli Kryštof s Dominikou loni, je prázdné.

Zajímavá je situace v Brdech, kde by měl být David. Ten byl každý rok na jiném hnízdě. Hnízdo, které sdílel s Kristýnou v roce 1998, je neobsazené a totéž platí o hnízdě z roku 1999. Na loňském Davidově hnízdě pozoroval František Pojer čápa, který neměl ani batůžek, ani kroužky. Nejen tedy, že nemůže jít o Davida, ale ani o jeho loňskou partnerku. Možná David vyměnil manželku, možná ho naopak vystrnadil jiný samec. Vzhledem k Davidově zvyku měnit každoročně hnízdo je třeba pátrat i v okolí. Jak jsme se dozvěděli, nedaleko se objevilo nové hnízdo, které čapí pár obsadil už před dvěma týdny - a třetí čáp se navíc potlouká kolem. Že bychom byli Davidovi na stopě?
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz