Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Zatím nic (čtvrtek, 3. května 2001)
V uplynulých volných dnech jsme intenzivně pátrali po našich čápech s batůžky, já v Brdech a Luboš Peške na Rakovnicku a v okolí. Bohužel, přes veškerou snahu jsme čápy nenalezli.

V brdských lesích jsem zkontroloval všechna hnízda, která v minulých třech letech David sdílel s různými čápicemi. Dvě jsou neobsazená a na loňském hnízdě byla identifikována loňská Davidova partnerka (v roce 1993 byla jako mládě okroužkována v Jeseníkách), avšak sdílí hnízdo s jiným neoznačeným samečkem. Ani na dalších hnízdištích v širším okolí nebyl David pozorován, na jednom z nich obtěžuje hnízdící pár další lichý čáp, ale všichni jsou bez kroužků i batůžků. Určitou nadějí zůstávají další kontroly, případně nálezy nových hnízd.

Podobná je situace na Rakovnicku, kde Luboš pátral po Kryštofovi a Dominice. Jejich vysílače by na rozdíl od Davidova měly být ještě aktivní, ale ani s novým výkonným anténním systémem nebyly signály zachyceny. Zvláště v případě Kryštofa se dá soudit, že se nevrátil. Jedno z loňských hnízd je opraveno a další nové bylo postaveno v nevelké vzdálenosti, ale čápi na nich nebyli zastiženi. Naši místní spolupracovníci pozorovali v oblasti najednou až tři kroužící čápy, což naznačuje, že jejich hnízdění ještě nezačalo.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz