Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pod dohledem družic se letos na cestu do Afriky vydali čtyři čápi černí: Kristýna, Jakub, Tereza a Martin

Sobota 4. října 1997, 15:00 hodin

  • Zdá se, že Argos si konečně promnul oči: v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách se mu podařilo zaměřit tři ze čtyř našich čápů. Nevíme teď jenom o Jakubovi; bude asi někde v Sýrii nebo v Libanonu, protože ve čtvrtek večer se zastavil na turecko-syrské hranici (36° 8´ s.š., 36° 23´ v.d.).
  • Kristýna na dnešek přenocovala v bezprostřední blízkosti vádí Oued Drâa (29° 29´ s.š., 7° 19´ z.d.), které leží v Maroku, co by kamenem dohodil od hranic s Alžírskem. Je to její tradiční zastávka, takže se dá předpokládat, že se tu pár dnů zdrží.
  • K vádí Oued Drâa nás Kristýna dovedla už před dvěma lety, kdy jsme ji krok za krokem doprovázeli do zimovišť. Ne že by se Frantovi Pojerovi, Lubošovi Peškemu nebo mně u alžírské hranice moc líbilo. Kristýně ano. Zůstala tu od 29. září do 4. října, aby pak nad Saharou překonala během jediného dne vzdálenost 446 kilometrů!
  • Tereza během včerejšího odpoledne poměrně rychle prolétala Španělskem; od 13:10 do 14:50 světového času uletěla 90 kilometrů (na souřadnice 38° 41´ s.š., 5° 26´ z.d.). Pokud nepoleví, mohla by být dnes nebo spíš zítra u Gibraltaru. Španělé už ji na svých stanovištích netrpělivě čekají.
  • Martin byl v noci na dnešek v jižní Francii, u Millau (44° 1´ s.š., 3° 5´ v.d.).
  • Další zprávy pošlu na web zítra. Kristýnin satelitní vysílač bude aktivní přibližně od dvou do osmi ráno, Jakubův od šesti do dvanácti, Terezin by měl vysílat ještě dnes, a to od šesti večer do půlnoci, a Martinův až zítra odpoledne. Pokud by se našel někdo, kdo by v pondělí nemohl dospat zvědavostí, může si od 6:45 poslechnout na Praze pravidelnou čapí relaci. V 9:30 pak budou čápi i na Radiožurnálu.

Miroslav Bobek      

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz