Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pod dohledem družic se letos na cestu do Afriky vydali čtyři čápi černí: Kristýna, Jakub, Tereza a Martin

Pondelí 6. října 1997

  • 5:15 - Tereza postoupila dál na jih Španelska (36° 25´ s.š., 5° 29´ z.d.), od Gibraltarského prulivu ji v tuhle chvíli delí 45 kilometru, takze Španelé budou od rána v pohotovosti. Je velmi pravdepodobné, ze pokud nebude špatné pocasí, preletí Tereza do Afriky ješte dnes, asi odpoledne.
  • 14:00 - Z Pyrenejského poloostrova zatím zádné zprávy, to nejzajímavejší se ale stejne odehrává na východe. Jakub, který byl vcera ráno na Golanských výšinách, asi uz letí nad Afrikou. Jakuba dnes v 10:51 UTC (tedy ve 12:51 našeho casu) zameril Argos hluboko ve vnitrozemí Egypta (28° 26´ s.š., 28° 39´ v.d.). Satelitní lokalizace je kvality B, coz znamená, ze muze být hodne nepresná. V Toulouse ji snad ješte opraví, takze -jak nepríjemne casto opakuji- uvidíme. Zatím je cas ke spekulacím. Souradnice ze vcerejšího rána a dnešního odpoledne delí vzdálenost 856 kilometru. Ovšem vzdušnou carou. Protoze se Jakub urcite nevydal nad Stredozemní more, znamenalo by to, ze by musel uletet víc nez 1000 kilometru. Mel k tomu maximálne 17 hodin denního svetla a mnohem kratší dobu, kdy mu v letu mohly pomáhat stoupavé vzdušné proudy. Strhal by všechny rekordy.
  • 16:30 - Pro zmenu na západ. Práve dorazily souradnice, na kterých byla Kristýna v 8:29 UTC. Zustala na chlup presne na míste, kde byla uz v pátek vecer, na vádí Oued Drâa (29° 29´ s.š., 7° 20´ z.d.) u marocko-alzírské hranice. Aspon neco jsem predpovídal správne. Ohlásil se i Martin: pred osmi minutami ho jeden ze satelitu zameril v jizní Francii (44° 16´ s.š., 3° 1´ v.d.). Oproti noci na sobotu zádná zmena.
  • 17:30 - Pokracování zítra. Ráno snad budou opravené souradnice Jakuba a nové souradnice Terezy, mozná i zprávy od Španelu.

Miroslav Bobek      

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz