Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 3. dubna 1998

Neznámý lotr včera Františkovi Pojerovi pořádně zkomplikoval cestu za Kristýnou: ukradl mu totiž z nádrže jeho škodovky benzín, takže Franta ujel od zličínského parkoviště asi tak dvě stě metrů, načež se jeho vůz zastavil a až v Berouně u pumpy se zjistilo, že ve dně nádrže je díra.

Ráno, když jsem zapnul telefon, našel jsem Frantův vzkaz: "Ahoj, je 23:35 a právě se mi podařilo najít Kristýnu. Je dost daleko od hnízda v takovým malým údolíčku." A tak dále. Vzápětí jsem mluvil přímo s Frantou; vylíčil mi, jak trnul, jestli se Kristýna neztratila. Klidně by se to mohlo stát. Jakub se zatím neobjevil (nebo o něm jenom nevíme?) a kdo ví, jak na to bude Kristýna reagovat.

Také o Martinovi zatím nemáme žádné zprávy. Je nejisté, jestli se vrátí ke hnízdu, u kterého se vyskytoval loni. To mu byly teprve dva roky a u hnízda asi fungoval jako helper, takže letos by se mohl usadit někde úplně jinde. Jinými slovy, loni možná absolvoval nepovinnou praxi v cizím rajónu a teprve letos se bude snažit někde jinde prosadit doopravdy.

Zítra podnikneme velký zátah na všechny tři naše "batůžkáře". Zhruba po roce s námi bude Ivo Budil, aby tuto akci zaznamenal pro Meteor. Budeme-li neúspěšní, uděláme další velký zátah, pak ještě další a další. Potom bychom zkusili zaměřování z letadla. Pan Macoun už vyrábí speciální antény.

Jak to v sobotu dopadlo, se dozvíte v pondělním Dobrém jitru (zhruba v 6:45, Český rozhlas 2 - PRAHA).

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz