Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Sobota 4. dubna 1998

Byla to dnes velká akce, i když zdaleka ne tak velká, jako když jsme předminulé léto honili Zuzanu - to se na začátku noci sjelo u jedné pumpy nedaleko Rakovníka třeba i pět otřískaných škodovek, kterými jsme pak pročesávali terén. Policajti nás naštěstí znali, tudíž věděli, že jsme sice šílenci, ale celkem neškodní.

Kristýniny signály jsme zachytili v devět ráno, ani ne po hodině ježdění. Bylo evidentní, že se zdržuje v oblasti, kde hnízdila v roce 95 i 96 (její hnízdo pak poškodil vítr), ale než jsme ji mohli přesně lokalizovat, zmizela. Je podezřelé, že se ještě neobjevila u hnízda, na kterém se usadila loni. Možná to souvisí s nepřítomností Jakuba a kdo ví, jestli se Kristýna zas někam nepřestěhuje (nevylučoval bych ani to, že letos nezahnízdí).

Martinovo putování od konce minulého srpna Kvůli Jakubovi jsme najeli spoustu kilometrů, hledali jsme ho na všech jeho oblíbených místech, ale bez výsledku.

Odpoledne přišel na řadu Martin. Zvolna jsme se blížili k Dobříši, Franta co chvíli vystupoval, aby zamával směrovou anténou. Nic, nanejvýš rušení. Až když jsme zastavili před závorami u Lochovic, ozvalo se z přijímače slabounké písknutí. Za chvíli už to bylo jisté, takže jsem zavolal domů, ať chystají šampaňské: MARTIN JE TADY!
:-)))

Ani jsme moc nečekali, že by se Martin vrátil k Dobříši, ke hnízdu, kde loni pečoval o mláďata spolu s Terezou (bližší vysvětlení najdete ve včerejším deníčku). Ale jak se zdá, je to tak, i když hnízdo je zatím netknuté.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz