Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 9. dubna 1998

Asi tak deset hodin zaměřování a stovky kilometrů absolvoval včera v Brdech Jarda Šimek. Výsledek je NULA. Nenašel ani Kristýnu, ani Jakuba.

Pokud jde o Kristýnu, zůstávají tak v platnosti všechny varianty, které jsem vypočítával ve včerejším deníčku; bohužel nejpravděpodobnější se mi teď zdá ta nejméně příznivá, totiž, že se Kristýna kamsi přesunula.

Zítra bude po Brdech jezdit Franta Pojer, o Velikonocích se budeme střídat. Krom toho začnu do map zakreslovat plán pro pátrání letadlem, které plánujeme na příští pátek. Samozřejmě nechceme nechat stranou ani Martina (tenhle týden jsme se mu kvůli Kristýně ještě neměli čas věnovat).

Nejbližší čapí zpravodajství odvysíláme v Dobrém jitru v pondělí ve tři čtvrtě na sedm. Určitě zas budu do studia volat odněkud z lesa.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz